Over ‘Autistisch gelukkig’

 

‘Autistisch gelukkig’ is gegroeid vanuit ervaringen en vanuit een verlangen om iets na te laten, om ervaringen te delen, en om mensen te inspireren.

Vanuit eigen ervaringen maar ook vanuit wat ik geleerd van andere mensen met autisme, ouders van mensen met autisme, ervaren en minder ervaren hulpverleners, wetenschappers en mensen die volledig van buitenaf naar (mensen met) autisme kijken.

Via de website van Maklu/Garant of op deze website kan u de inleiding, dus een voorproefje van Autistisch gelukkig lezen.

De rode draad doorheen het boek is het verlangen om een eigen plek te vinden in de samenleving, in het samen leven met anderen. Ook mensen met autisme willen dat, hoe sceptisch ze ook staan tegenover sociale contacten. We willen onszelf kunnen zijn, uit de bol gaan, en ons ontwikkelen tot wie we zijn.

Daarin ben ik, daar zijn mensen met autisme niet anders in. Ook al bepalen andere eigenschappen, zoals hoe iemand zich ontwikkelt, welke klemtonen iemand legt, hoe belangrijk iemand met autisme iets vindt. Van vooral eten en drinken en warmte tot kennis en acceptatie, niets menselijks is mensen met autisme vreemd.

Ook geluk hoort daarbij. Hoewel ‘gelukkig zijn’ voor hen vaak wordt ingevuld vanuit andermans verwachtingen. In dit boek vertel ik, als man met autisme en een fysieke handicap, over mijn zoektocht naar dat autistisch gelukkig zijn.

Of ik het gevonden heb, verklap ik niet. Wel dat de reis voert van anders-zijn naar leven met autisme, maatschappelijk aan- en inpassen, tot echt autistisch gelukkig, dit boek vertelt het dagelijkse leven van de auteur, met praktische tips en een flinke dosis humor. Of je nu veel weet over autisme of nog veel vraagtekens hebt, dit verhaal werpt een ander licht op leven met autisme.